Pallo-Iirojen miesten säilymisunelmalle kova kolaus Turussa

18.9.2015

Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkue koki putoamistaistelussa raskaan iskun Turussa ÅIFK:n vieraana. Niin ikään sarjapaikastaan Kakkosessa taisteleva IFK vei läntisen lohkon perjantaisen ottelun lukemin 1-0 (1-0).

Pallo-Iirot oli ottelussa hallitsevampi osapuoli, mutta sai tärkeään otteluun katastrofaalisen startin. ÅIFK:n jykevärakenteinen sentteri Fisnik Gerxhaliu tykitti pelin ainoan maalin jo kolmannella peliminuutilla. Iirojen maalilla torjuneella Panu Eramalla ei juuri jäänyt sanottavaa paristakymmenestä metristä lähteneeseen painavaan laukaukseen.

ÅIFK oli rakentanut otteluun taktiikan, joka turvautui tiukkaan puolustuspeliin ja teräviin vastahyökkäyksiin. Kuorallinen sellaisia aukesikin. Niissä varsinkin Gerxhaliun fyysinen preesens oli arvokas, sillä hyökkäjä pystyi taistelemaan vaikeita palloja omalle joukkueelleen.

Iirot sai pitää palloa, mutta pelinrakentelu keskustan kautta ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Silti otteluun voittoon asti luotiin tarvittavat paikat. Ensimmäisen puoliajan ehkä paras tilanne osui Juho Patolalle, joka ei onnistunut liukumaan kärkiparinsa Stanley Ukwuoman lähettämää keskitystä lähietäisyydeltä maaliin.

"Epäoikeudenmukaiselta tuntuu, mutta tämä pitää hyväksyä"

Toisella jaksolla paras tontti syntyi Niklas Kuusiolle, joka latasi Mikko Valtasen rangaistusalueen sisällä pudottaman pallon yli Aake Marttisen vartioman ÅIFK-maalin. Marttisen ei lopulta täytynyt venyä useaan huipputorjuntaan, sillä turkulaispuolustus blokkasi useita laukauksia ja maalinedustalla pyörineitä palloja. Matalalle valunut puolustusmuuri osoittautui Iiroille hankalaksi pähkinäksi varsinkin toisella jaksolla, vaikka pallonhallinta raumalaisilla mielin määrin olikin.

Pallo-Iirojen päävalmentaja Pasi Lehtonen haki toisen jakson loppupuoliskolla lisää hyökkäysvoimaa vaihtamalla vasemmaksi puolustajaksi Nico Rinteen Severi Kankkusen tilalle ja viimeiseksi kympiksi Kristian Gustafsson lyötiin rymistelemään kärkeen Patolan ja Ukwuoman kanssa. Ohjeet olivat toimittaa runsaasti palloja ja painetta ÅIFK:n puolustuslinjaan, mutta huippupaikkoja raivokas loppukirin yritys ei tuonut.

Lähimpänä maalintekoa oli toisella jaksolla lopulta ÅIFK yliajan ylärimalaukauksella.

- Kyllähän tämä epäoikeudenmukaiselta tuntuu, kun peli oli noinkin hyvin hallussa ja tarvittavat paikat luotiin. Sekin täytyy kuitenkin hyväksyä, että jalkapallossa voi käydä välillä näinkin, Iirojen kakkosvalmentaja Sami Vahanto summasi.

Kahdesta viimeisestä pelistä otettava kaksi voittoa

Voiton turvin ÅIFK nousi 28 pisteeseen lohkon seitsemännelle sijalle ohi Iirojen. 25 ottelusta 27 pistettä kerännyt Iirot valahti näin suoran putoajan paikalle lohkon kahdeksannelle sijalle. Takana kahden pisteen päässä vaanii ottelun vähemmän pelannut Närpes Kraft.

Kuudes sija ja varma säilyminen karkasi Iiroilta jo epätoivoisen kauas, sillä kuudentena olevalla Maskulla on 31 pistettä ja ottelu Iiroja vähemmän pelattuna.

Iirot kohtaa vielä Maskun kotona ja sarjakärki GrIFK:n vieraissa. Kuusi pistettä noista otteluista antaisi Iiroille vielä mahdollisuuden nousta ainakin seitsemännelle sijalle ja säilyttää sarjapaikan lohkoseiskojen vertailussa, mutta aivan omissa käsissä sarjapaikka ei enää ole. Tämän hetken pistekeskiarvovertailuissa huonoin seiska tulee vieläpä läntisestä lohkosta.

- Ei tässä auta käsiä nostaa ylös, vaan koittaa raapia jäljellä olevasta kahdesta pelistä kuusi pistettä. Se riittää sitten mihin riittää. Itse uskon, että 33 pisteellä säilyisi, Vahanto totesi.

Pallo-Iirojen seuraava ottelu on ensi torstaina Maskua vastaan. Ottelu alkaa Äijänsuolla kello 18.30.

ÅIFK:n videokooste ottelusta täältä.