A-junioreiden kaudessa paljon hyviä elementtejä – viimeinen rutistus jäi uupumaan

4.10.2018

Pallo-Iirojen A-juniorit syksyllä 2017.
Pallo-Iirojen A-juniorit syksyllä 2017.

Kausi 2018 on A-junioreiden osalta pelattu. Tavoitteena ollut SM-karsintapaikka jäi kahden pisteen päähän.

A-junioreiden vastuuvalmentaja Iiro Koivula, miten kausi sujui?

- Kulunut kausi oli harjoittelun kannalta haastava, koska SM-karsintasarja alkoi jo tammikuun lopulla. Tämän takia harjoittelun suunnittelu ja rytmittäminen piti miettiä aivan eri tavalla kuin normaalisti, jolloin kilpailukausi alkaa huhtikuun lopulla. Harjoittelu sujui kuitenkin hyvin ja pelaajien motivaatio oli talvella ja keväällä korkealla, kun pelattiin Suomen parhaita joukkueita vastaan.

Kilpailukausi voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan. Ensimmäinen oli SM-karsintasarja lohkossa B. Siinä joukkueet jakautuivat melkolailla kahteen kastiin. Oli viisi selkeästi parempaa ryhmää, joita vastaan ei rehellisesti sanoen ollut mitään mahdollisuutta taistella voitosta. (Täytyy huomioida, että tässä sarjassa kaikki laittoivat parastaan saadakseen SM-sarjapaikan.) Sitten tuli viisi seuraavaa joukkuetta, jotka muodostivat toisen ryhmän. Näissä neljässä pelissä pystyttiin tasapäiseen esitykseen kaikkien kanssa ja kaksi niistä myös voitettiin. Karsintasarjasta voisi antaa arvosanan tyydyttävä; yhdeksästä ottelusta kuusi pistettä ja sijoitus 10 joukkueen lohkossa kahdeksas.

Toinen osa oli 1. divisioonan B-lohkon kevätkierros. Siinä 12 joukkueen lohkossa sijoitus oli 16 pisteellä viides. Haastetta toi pelaajaringin radikaali pieneneminen SM-karsinnan päätyttyä. Jäljelle jääneet pelaajat olivat kuitenkin sitoutuneita joukkueen toimintaan ja sarja meni tuloksellisesti kohtuullisen hyvin.

1. divisioonan syyskierros oli kilpailukauden kolmas osio. Tämä meni pisteiden valossa paremmin kuin kevät, mutta sijoitus putosi kuitenkin pykälällä. Olimme 12 joukkueen lohkossa kuudes, 18 pisteellä. Tavoitteena oli olla neljän parhaan joukossa, jotka saavat ensi talvelle paikan jälleen SM-karsintaan. Tavoite jäi kuitenkin kahden pisteen päähän.

Kokonaisuutena kaudesta 2018 voi sanoa, että se sisälsi paljon hyviä elementtejä, mutta aivan viimeisessä rutistuksessa jäätiin ehkä hieman parhaista jälkeen. Suurin yksittäinen vaikuttaja tulokseen oli se, miten edustuksen pelaajia saatiin vahvuuteen mihinkin peliin. Yhteistyö edustuksen kanssa toimi erinomaisesti, mutta tuli tilanteita, joissa edustus tarvitsi A-ikäisiä pelaajia enemmän ja silloin toimittiin sen mukaisesti. Tämä valitettavasti näkyi tuloksessa, kun pelattiin kovempia joukkueita vastaan. Edustusjoukkueen etu tulee kuitenkin aina ensin, ja niin sen pitääkin olla.

 

Kauden onnistumiset?

- Kauden onnistumisia voi miettiä monelta eri kantilta. Tuloksellisesti saatiin muutamia kovia päänahkoja kuten Kuusysi, JJK, Haka, KaaPo ja TPS/2. Yksilöinä kantavina voimina olivat edustuksen A-ikäiset pelaajat, mutta myös "omista pojista" nousi kauden kuluessa ilahduttavan monta vastuunkantajaa. Kuten usein tapahtuu, niin joukkueen yhtenäisyys kasvaa kauden edetessä. Tässä ryhmässä se ehkä tiivistyi vielä enemmän, kun jäljelle jäivät todella sitoutuneet ja motivoituneet pelaajat. Tästä johtuen myös joukkueen pelitapaa noudatettiin nöyremmin ja se hioutui hyvin toimivaksi kokonaisuudeksi. Mainitaan myös syksyllä erinomaisesti toiminut oleellinen osa-alue eli viimeistely. Kun kevätkierroksella tehtiin 21 maalia, niin syyskierroksella määrä lähes tuplaantui, ollen 40.

 

Missä asioissa jäi parannettavaa?

- Kuten aina, kehitettäviä asioita on paljon. Etenkin SM-karsintapeleissä tuntui ajoittain, että vastustajan logoa kunnioitettiin liikaa, eikä ehkä ihan tosissaan uskottu mahdollisuuteen yllättää joku "suurista”. Tämä lienee itseluottamuskysymys ja johtuu myös siitä, että näin kovia pelejä ei ole ollut riittävästi.

Henkilökohtaisessa taidossa on parannettavaa, kun vertaillaan parhaisiin joukkueisiin. Samoin pelitempo (pallon liikuttamisen nopeus) ja reagointinopeus muuttuviin tilanteisiin ovat kehitettävien asioiden listalla. Kova, tavoitteellinen työnteko on ainoa keino kehittää näitä ominaisuuksia paremmiksi. Sitä jatketaan jälleen, kun uusi kausi 2019 alkaa.